K čemu je mi ten bitcoin?

Známý investor Warren Buffett nedávno řekl 1:
„Kdybyste mi nabídli všechny bitcoiny světa za 25 dolarů, nevzal bych si je

A dobře by udělal. Bitcoin by totiž v takové případě neměl žádnou hodnotu. Aby bitcoin sloužil, musí být dobře rozpuštěný mezi co nejvíc lidí.

Také proto vás chci zkusit přesvědčit, abyste tu hru na bitcoin hráli se mnou.

K čemu by vám ale vlastně bitcoin byl? Možná ani nemáte žádné problémy, které se bitcoin snaží řešit.

Před inflací vás nechrání

Bitcoinu je pevně dané množství - jednou to bude téměř 21 milionů a nikdy víc. Za poslední rok by vás bitcoin ale moc neochránil. Ať jste nakoupili téměř kdykoliv v posledním roce, tak jste na tom nyní hůř.
Cena bitcoinu za poslední rok v českých korunách

Transakce bez omezení nepotřebujete

S bitcoinem nemusíte žádat o povolení k odeslání prostředků. To ale většinou ani u vaší banky. Když chtějí potvrzení o příjmech nebo vám na chvíli zmrazí prostředky tak to dělají, aby vás ochránili.

Rychlé a levné převody po celém světě taky moc nepotřebujete

Bitcoin funguje od rána do večera, během svátků a při použití Lightning Network je velmi rychlý a levný. Většinu transakcí ale přece děláte v Čechách. Poplatky karetním společnostech jsou schovány v ceně nákupu a nemáte moc důvod je řešit.

Utíkat před válkou není potřeba

S bitcoinem se dá utéct do cizí země. Stačí si zapamatovat 12 slov. Ale v čechách máte kontakty, víte jak to tady funguje. Utíkat by přineslo příliš mnoho komplikací.


Suma sumárum sami o sobě bitcoin k životu nepotřebujete.


Nicméně bitcoin je tzv. koordinační hra

Pokud ostatní bitcoin nepoužívají, tak vám bude k ničemu. Není ale zas takový problém, když nějaký bitcoin máte. Pokud ale zbytek světa přejde na bitcoin a vy žádný mít nebudete, tak vám vznikne veliký problém. V novém světě vaše peníze nebudou mít hodnotu. Ti kteří roky akumulovali bitcoin budou mít proti vám obrovskou výhodu.
Rozhodovací matice adopce bitcoinu


Čím později vstoupíte do bitcoinu, tím více ze svých privilegií ztratíte.

To vše ale pouze za předpokladu, že ostatní budou bitcoin chtít používat.

Proč by to dělali?
Důvodů je spoustu. Některé z nich jsem už zmiňoval, přestože pro vás nemají význam. Pro masy lidí ze zbytku světa mají ale význam obrovský.

Vás bitcoin nechrání před inflací?

Pokud se na čísla podíváte v delším horizontu, tak zjistíte, že chrání i vás.
Cena bitcoinu od obchodování na burze v českých korunách

Cenový vývoj v posledním roce je zanedbatelný proti jednoznačnému růstovému trendu.

Pokud se chcete držet pouze v posledním roce, tak stačí, abyste žili v zemi s ještě horší měnou než máme my. Například toto je graf turecké liry.
Cena bitcoinu za poslední rok v turecké liře

Grafy zemí s nejhorší inflací jako je Súdán nebo Venezuela se mi nepodařilo najít.

Inflace řádí po celém světě. Pouze cca 21% lidí na světě žije v zemích s inflací mezi 1-3%, které jsou obecně makroekonomy doporučovány (přestože takový cíl není ničím smysluplným podložený). Ostatních 6,6 miliardy lidí žijí s vyšší inflací. Přes 100 milionů lidí žije s roční inflací přes 100%.2

Na světě je mnoho lidí, které bitcoin před inflací chrání už dnes. Dalších miliardy lidí si jednou všimnou, že existuje způsob jak se chránit. Pak může být přesun na bitcoin velmi rychlý.

Lidem ve světě blokují transakce

Začátkem roku 2022 byli v Kanadě řidiči kamionu nuceni k očkování, pokud chtěli pokračovat ve své práci. Vedlo to k rozsáhlým protestům. Lidé se skládali na jejich podporu přes platformu GoFundMe. Soud následně rozhodl o zmrazení těchto prostředků.3 Stát se jim snažil škodit mnoho dalšími způsoby, ale finance se k nim dostali jenom díky bitcoinu. Více si můžete přečíst například zde: https://bitcoinmagazine.com/search?query=trucker

Tito lidé měli dobrou motivaci používat bitcoin a stali se příkladem i hrozbou pro spoustu dalších.

Minimálně v Číně experimentují s tzv CBDC - měnami centrálních bank. Není to zas takové zhoršení oproti normálním státním penězům. Ale uvolňuje to ruce další restrikcím a centrálnímu plánování. Jenom v Číně žije dost lidí, kteří budou brzy potřebovat únik ke svobodným penězům, kterými je bitcoin.

Celosvětově 31% dospělých lidí nemá přístup k bankovnímu účtu.4 V rozvojových zemích je to více jak 40%. Celkově se to týká 1,7 miliardy lidí. I v Čechách můžete potkat lidi, kteří ještě nemají bankovní účet, ale s bitcoinem pracují denně.5

Všichni tito lidé mají dobrou motivaci naučit se používat bitcoin.

Rychle a levné transakce

Pokud vyděláváte v zahraničí a posíláte peníze domů možná musíte platit vysoké poplatky. Nízko příjmové a středně příjmové domácnosti v roce 2019 naposílaly cca 550 miliard dolarů. Společnosti jako Western Union mají na těchto transakcích u částky 200 dolarů poplatek mezi 5 - 9,3%. U menších částek, které jsou častější, tvořil poplatek běžně 40%.6 To motivovalo Jacka Mallerse, aby nabídl službu Strike v El Salvadoru s prakticky nulovým poplatkem. Používá k tomu právě bitcoinovou síť.7

Lidé jsou nuceni utíkat ze země

Bitcoin jim poté zachraňuje životní úspory. Například jeden Ukrajinec utekl do Polska a přenesl si bitcoin v hodnotě 2 000 dolarů.8 Jenom do České republiky letos kvůli válce uprchlo přes 6 milionů lidí. Celosvětově za rok 2021 bylo přes 81 milionu lidí donuceno opustit zemi.9 Všichni tito lidé mají dobrou motivaci se postupně naučit používat bitcoin.

Bitcoin je penězi, na kterých se shodne nejvíc lidí na světě. Veliké mocnosti spolu soupeří - dollar, yen, rubl a mnoho dalších. Obyčejní lidé mezitím postupně přecházejí na bitcoin. V západním světě lidi hrají casino s altcoiny. Dlouhodobě ale vyhrávají ti, kteří spoří do bitcoinu. Nemusíte na to chtít přistoupit. Čím dříve ale bitcoin přijmete, tím lépe se časem budete mít. Svět s bitcoinem je spravedlivější i efektivnější.


Shrnutí na závěr

  • V západním světě bitcoin příliš nepotřebujete
  • Máte se líp než lidi v ostatních částech světa
  • Oni ale bitcoin velmi potřebují
  • Pokud nepřejdete včas na bitcoin, tak své privilegium ztratíte
Neboli jak říká klasik (Satoshi Nakamoto):
"Možná by mělo smysl si nějaké pořídit pro případ, že by se to chytlo. Pokud bude dost lidí smýšlet stejně, stane se z toho sebenaplňující se proroctví."


Článek je volným přepisem mé přednášky z UTXO.cz z 5. 6. 2022

Zdroje:

    1. www.cnbc.com/2022/05/02/warren-buffett-wouldnt-spend-25-on-all-of-the-bitcoin-in-the-world.html
    2. tradingeconomics.com
    3. www.npr.org/2022/02/10/1080022827/a-canadian-judge-has-frozen-access-to-donations-for-the-trucker-convoy-protest?t=1657713073570
    4. globalfindex.worldbank.org
    5. Vizte například twitter.com/Stepec_Drabek/status/1546491478125461505
    6. www.romania-insider.com/press-release-why-bitcoin-is-good-for-remittance
    7. strike.me/faq/fees/
    8. www.cnbc.com/2022/03/23/ukrainian-flees-to-poland-with-2000-in-bitcoin-on-usb-drive.html
    9. www.unhcr.org/refugee-statistics/

Komentáře

  1. Když vyrostl bitcoin před několika lety na 20 tisíc dolarů tak jsem si říkala že určitě musím jít na brigádu abych si na něco takového vyědlala. Pak to ale začalo klesat a já se bála že bych přišla o veškeré svoje úspory. Asi dobře předpovídáte že jsem nakonec nenakoupila..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat